Get Adobe Flash player

Toelichting

Toelichting

 

Home:

Hier vindt U de pagina, waarin ik aangeef waarom en waar mijn stamvader vandaan komt en waarom de Hoeksche-Waard een belangrijke plaats in mijn genealogie inneemt.

Kwartierstaten:

Hier dus als eerste deze “Toelichting”. Daarnaast een “Verantwoording” van de op de site aangeboden informatie. De “Generatie Index”, hiermee kunt U direct naar de gewenste Generatie klikken en wordt de eerste naam uit die generatie vermeld, ook het aantal mensen welke er in voorkomen en het maximale aantal. In de Generaties wordt gebruik gemaakt van het

Het Kekulé-systeem

Om een kwartierstaat op een fatsoenlijke, overzichtelijke manier op papier te zitten, ontwikkelde de Duitse genealoog en jurist Stephan Kekulé von Stradonitz (1863-1933) een systeem, waarbij aan elke voorouder een kwartiernummer gegeven wordt. De  propandus, dat wil zeggen de persoon waarvan de voorouders in de kwartierstaat worden weergegeven, krijgt het kwartiernummer 1.
Zijn vader het kwartiernummer 2 en zijn moeder het kwartiernummer 3. Elke persoon in de kwartierstaat heeft een uniek kwartiernummer. Het kwartiernummer van een vader van een persoon wordt altijd verdubbelt. Het kwartiernummer van de moeder van een persoon stelt zich samen uit het getal van de vader plus 1. Een mannelijke voorouder heeft dus per definitie altijd  een even getal als kwartiernummer, en een vrouwelijke voorouder heeft per definitie altijd een oneven getal als  kwartiernummer.
Aan de hand van het unieke kwartiernummer kan men de positie (de familiare band) tussen de probrandus en een individu uit zijn kwartierstaat bepalen.
Het Kekulé-systeem is in feite een wiskundig systeem. Stephan Kekulé von Stradonitz liet zich inspireren door zijn vader, de scheikundige Friedrich August Kekulé von Stradonitz (1829-1896). Een kwartierstaat volgens het Kekulé is in feite een binaire boom, een datastrucutuur.
Voorbeeld
Kwartiernummer 8 is de overgrootvader in rechtstreekse mannelijke lijn:
Probandus: 1
x 2 =>
Vader: 2
x 2 =>
Grootvader: 4
x2 =>
Overgrootvader: 8
Op deze manier is het dus eenvoudig om door een stamboom te lopen.
Naast de genoemde “Generatie Index” kunt U ook de afzonderlijke generaties aanklikken en zo de generaties bekijken.

Stamreeksen:

Hier is het de bedoeling om de voorouders in directe lijn weer te geven en wel: Families Groeneweg, Visser, Andeweg en van Nuchteren.

Karel de Grote:

Hier zullen de stamreeksen verschijnen die aansluiten op de reeksen 128 en 135 uit kareldegrote.nl.

Links:

De Links naar interessante websites.

Namenlijst:

Hier de alfabetische namenlijst, welke al naar gelang ik verder kom kan worden gebruikt om naar de gewenste personen te klikken.

Verwijzingen:

Hier de verschillende verwijzingen, zoals onbekende begrippen en beroepe. En natuurlijk het bronnenmateriaal.

Veel plezier met deze site.